Att vara snäll är en bra egenskap

…men man kan också vara det så att det inte är så positivt.

Snäll ungefär som en ko, kan man vara. Och alltså lite dum; det är ju inte speciellt bra. Men det är inte lätt det där. För var drar man gränsen för hur snäll man ska vara, utan att vara det så att man är lite dum (alltså blåögd, spånig, knasig, osmart m m)?

Något att fundera på ett tag kanske.

Annonser
av madonnan Postat i Okategoriserade

14 kommentarer på “Att vara snäll är en bra egenskap

 1. Här finns det mycket att skriva, men jag väljer att istället önska dig en trevlig midsommar *skrattar*, jag blir nog sittandes till midnatt om jag skall skriva en kommentar till det du skrivit. Det finns många uttryck för detta med att vara för snäll, ”dumsnäll”, ”göra en björntjänst” osv.
  Hm hm, nu har jag ju skrivit i vilket fall, men min vän, ha nu en trevlig midsommar och var rädd om dig!!!!
  Kramizzzzz

 2. photoimagine: Tack detsamma, ha det riktigt bra så ser jag fram emot fler fina bilder snart 🙂

  curlingmormor: Ja, det finns kanske mkt att skriva om där…så många aspekter på det. Vad är snällt egentligen? Är det snällt att vara för snäll till exempel…? I olika lägen, inte alltid bra kanske 🙂

  Ha det så bra båda med en Glad midsommar! Kram på er:)

 3. Är man så snäll så att man bli utnyttjad av andra så är det kanske inte snäll man är… Svår fråga! Otack är världens lön heter det ju också… Men en vänlig själ är alltid att föredra!
  Ha en fin midsommarafton!
  Kram

 4. Jag har funderat mycket över det där att vara snäll.. vilket nog framgår i min blogg då och då.
  Nu har jag beställt Stefan Einhorns bok om att vara snäll..ska vi spännande och se vad han skriver om det.

  Kul att se och läsa om andras tankar om saken…snäll är för mig att ställa upp, men det gäller att göra det med hjärtat utan att tänka tanken att få något tillbaka.
  Många ger bort saker eller ställer upp och så förväntar det sig samma tillbaka från den personen. Inte alltid det blir så och då känner man sig utnyttjad och mår dåligt.

  Det finns många människor som just utnyttjar andra och det är väl då man får träna på att säga Nej. Många blåsningar går man på i livets skola och tanken att jag inte alltid får tillbaka det jag ger ut från den jag ger till har hjälp mig att få balans. Jag får alltid igen saken/pengar/vänligheten/hjälpen osv från något håll, var så säker. Men ser man mönstret och inser att det som kommer åter inte alltid kommer från samma håll jag själv har ställt upp på.

  Nu ska jag fira midsommar så jag önskar även dig en trevlig dag med allt som hör till!
  Kram från mig

 5. Snäll kan man vara i en utsträckning som inte gör en själv eller någon annan illa.

  Det är inte säkert att man är snäll, för att man gör som andra vill att man ska göra.

  Men helt enkelt är det inte det där.

  Kramis!

 6. Snäll – märkligt ord. Vara snäll – märkligt tillstånd. Göra gott – för sig själv och för andra. Det är inte naivt att vara snäll. Jag möts ofta av att jag är för glad. Då är jag naiv. Glad, snäll betyder naiv. Då är jag nog en skrattande ko – och det har jag inget emot.
  Kanske vi ibland behöver ett motstånd. Att vara snäll och hålla på sina gränser…det nog det viktigaste. Att vara snäll och ge efter är inte att vara snäll. Att vara snäll och anpassningsbar är inte att vara snäll.
  Kor i hagar är nyfikna och snälla. Det betyder att man kan vara trygg med en nyfiken och snäll ko. Men snälla kor som är nyfikna gör också lite bus… och det är nog bra.
  Allt gott A-M

 7. Snällhet är underskattat i våran värld. Att kombinera det med att kor är dumma och därför är man korkad när man är snäll är inte sant. Kor är smarta och läraktiga. Snälla människor är det bästa som finns.
  Alla bra egenskaper samlade i ett ord.

  Kram 🙂

 8. Livsglimtar: ska bli intressant att höra från dig vad han skriver i boken. Själv känner jag mig för snäll ibland, jag borde säga ifrån mer kanske… Och att tänka att man ska få tillbaka i samma utsträckning – det tycker inte jag är att vara snäll… Det är lite underligt tankesätt på ngt vis.. Kram 🙂

  Birgitta: Ja, det är säkert rätt tror jag… 🙂

  Anne-Marie: Intressant resonemang… det ligger nog mkt i det 🙂

  Miss T: Visst är det verkligen att föredra snälla människor…som de flesta är tror jag, mot elaka. Men inte bra att låta sig utnyttjas kanske? Nog så jag funderade lite, att inte kunna sätta stopp, att inte gå med på allt, att inte säga ifrån, att inte… osv. Kram!

 9. Man kan inte vara för snäll, det är andra som utnyttjar den snälle, det är ju den som utnyttjar det faktum att nån är snäll som är dum, ja…så tycker jag då. Snälla ska vi vara, från hjärtat, om vi ställer upp, för att bli omtyckta, för att få en roll, då är vi inte snälla, då är det inte från hjärtat. Men snäll, det kan man inte vara för mycket, det är min teori.
  kram på dig kloka kvinna!

 10. Men det är ju så många tänker ”om jag kliar din rygg så kliar du min”.
  Ofta genom åren så har jag fått höra att de har ställt upp och varit ”snälla” på olika vis och inte fått tillbaka ett skvatt för det.
  Ja, boken kommer väl i veckan så får vi se hur den är…

 11. Inser att jag är lite sen med att kommentera detta men jag vill bara inflika att det finns en annan bok av Stefan Einhorn som heter ”Medmänniskor” och den är riktigt bra, bättre än ”Konsten att vara snäll” (tycker jag). Rekommenderar den varmt. Den innehåller ett antal noveller och handlar just om hur man är en god medmänniska.

 12. ”Konsten att vara snäll”, finns det ju en bok som heter. Av han cancerläkarens son….äh,har glömt namnet. (Mitt usla minne)

  Att vara snäll är en väldigt fin egenskap tycker jag. MEN INTE om man är så ‘snäll’ att man låter sej utnyttjas. DÄR går i.a.f gränsen för mej, trots att jag har överskridit den flera gånger och det känns oerhört fånigt.
  Ska försöka inte göra om det.

  Att vara snäll tycker jag är att vara omtänksam, hjälpsam och utgå från en positiv syn när man träffar människor. Samt att vara ödmjuk (som ju inte innebär mesig) Bland annat.

  Min mamma var den snällaste personen jag nånsin träffat, men hon kunde vara väldigt bestämd, för det behövdes för att bl.a skydda oss barn.

  Att vara ‘snäll’ med baktankar är definitivt inte att vara snäll. Det är att vara beräknande och falsk.

  Detta är alltså vad jag tycker. Jag äger inte sanningen, men det är min tolkning av ordet.

  Kramar
  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s